Aluminiumsrull

Aluminumsrull
Aluminiumsrull, en millimeter tykk. Festet til grunnmuren med betongplugger danner aluminium en tetning mellom rotasjonsringene.

For å redusere trekk og fuktighet mens kuppelen er lukket anbefaler ScopeDomes konstruksjonsmanual å montere en ring av galvanisert stål under nedre rotasjonsringen. Dette stenger gapet mellom kronen og kragen. Det danner en horisontal barriere som lukker åpningen mellom øvre og nedre rotasjonsringene.

 

En bekjent som har bygget en firemeters ScopeDome i Frankrike foreslo et enklere alternativ som er mye enklere enn å skjære ut et annulus i metal. En kan isteden bruke en elleve meter lang strimmel av metal eller annet vanntett materiale for å lage en vertikal barriere under kuppelens krage. Dette kan installeres etter at kuppelen er ferdig bygget.

 

Jeg klarte å skaffe en rull med aluminiumsavkapp som er en millimeter tykk og 25 centimeter bred. Dette danner en meget effektiv tetning mellom rotasjonsringene.

Tverssnitt av kuppelens krage
Aluminiumsrull som fungerer som tetning mellom rotasjonsringene.

Tegningen viser hvordan aluminiumsrullen er festet slik at det nesten tar bort i øvre rotasjonsringen. Forutsatt at kronens (grunnmurens) ytre diameter er det samme eller litt større enn rotasjonsringens diameter, så vil metallplaten danne en god tetning.

 

Den indre kragen er ikke vist i denne illustrasjonen. Den indre kragen danner enda en tetning mot været. Med både den ytre og indre tetningen på plass er en fire meters ScopeDome meget værtett.

Four meter ScopeDome
Foto av kuppelkragen (blå glassfiber) og aluminiumsrull. Aluminiumsrullen er festet midlertidig til grunnmuren med jekkestropper, og justert slik at det ikke gnir bort i øvre rotasjonsringen. Så bores hull til betongplugger.

 

Bildet til høyre viser aluminiumsrullen festet midlertidig med jekkestropper. Dette holder rullen på plass slik at den kan finjusteres loddrett for å lukke åpningen mellom øvre og nedre rotasjonsringen. Det bør være en til to millimeter klarering mellom aluminiumsrullen og øvre rotasjonsringen for at sistnevnte kan rotere fritt.


Etter at aluminiumsrullen er ferdig justert kan den festes permanent med betongplugger.

Fra toppen av kuppelen

4m ScopeDome

ScopeDome 4m
Sluttfasen av observatorieprosjektet er plaget av typiske innkjøringsproblemer. Disse består hovedsakelig av fuktighetskader i kuppelens elektroniske styringsenheter.

Hjemmelaget slipemaskin

Fixed post grinder
Snart begynner finsliping og polering av 62 cm-speilet (f/3,4). Mer informasjon kommer snart. (klikk for å forstørre)

Gulvet

Gulvplank
Gulvplankene er lagt i et åttefelts-mønster orientert etter himmelretning. Gulvareal er bare sju kvadratmeter.

Edderkopp

Innretningen som holder sekundærspeilet sentrert langs den optiske aksen kalles for edderkoppen. For å montere kamera eller spektrograf på primærfokus, fjernes sekundærspeilet.

 

Bildet viser edderkoppen uten sekundærspeil, sett fra siden som vender mot primærspeilet. I midten er linsen som produserer et flat fokusplan ved primærfokus. Denne flatfelts-korreksjonslinsen består av tre linseelementer som er designet av Philipp Keller, optisk ingeniør ved ASA Astrosysteme ved Freistadt, Østerrike.

edderkopp
Edderkoppen med sekundærspeil fjernet. I midten ser vi gjennom korreksjonslinsen (tre elementer) som gir 80 mm diameter flat fokusplan. Hele konstruksjonen som avbildet er 13 kg.

Fungerer som to ulike teleskoper

Kamera og filterhjul på primærfokus
Bildet nedenfor viser teleskopet I primærfokus-modus. Det vil si at sekundærspeilet er fjernet for at lyskjeglen fra primærspeilet passerer direkte til fokus, gjennom flatfelts-korreksjonslinsen og filterhjulet (26 cm diameter skive øverst på himmel-enden av teleskopet).

 

Fordi en har tilgang til primærfokus, fungerer dette instrumentet som to ulike teleskoper: 620mm f/3,4 og 620 mm f/10,4

 

Uttrykt i brennvidde: 2100 mm f/3,4 og 6450 mm f/10,4

Primærfokus
Teleskopet konfigurert for primærfokus-fotografi

Lysskjermtubus

Lysskjermtubus
Lysskjermtubus og fokuseringsenhet beregnet for et Cassegrain-system med f/3,4 hovedspeil og f/10,4 bispeil.

Lysskjermtubus og fokuseringsenhet

Astrosysteme Austria (ASA) designet og produserte hele den optiske tubusen (OTA) og flatfeltskorreksjon for f/3,4-primærfokus. ASA beregnet OTA-parametere på grunnlag av mitt optiske system. Disse parametere omfatter blant annet diameter og lengde av lysskjermtubusen.

 

Bildet viser lysskjermtubusen med servo-drevet fokuseringsenhet.

 

Klikk bildet for å forstørre.

Himmelkatten

Himmelkatten
Himmelkatten plutselig materialiserte seg. Det er forsatt et mysterium hvorfor dette vesenet blir tiltrukket av store teleskoper.

Teleskoptubus settes sammen

teleskoptubus
Nederste del av teleskoptubus heises på plass.

Buret til primærspeil

Arbeidet med å montere teleskoptubusen har begynt.


Primærspeilburet (primary mirror cage) er den tyngste del av teleskopet. Det er en gittertubus i helsveiset pulverlakkert firkantstål. For å minke vekten under monteringsarbeidet ble fokusmotor, bakplaten og lysskjermen (primary baffle tube) fjernet.