· 

En liten digresjon

ASA teleskop
ASA 60 cm teleskop og DDM 160 montering. Foto: Gerald Rhemann

Slik kommer teleskopet til å se ut

Dette er Freiwald observatorium i Oberösterreich. Instrumentet er et 60 centimeter Cassegrain-teleskop som er praktisk talt identisk med instrumentet jeg installerer i Norge, både gittertubus (bakgrunn) og montering (forgrunn). 

 

I 2010 besøkte jeg produksjonshallene til Astrosysteme Austria (ASA) i nærheten av Freistadt, Østerrike. Jeg fikk også være med under installasjon og innkjøring av denne fabelaktige ASA DDM 160 montering.

 

Et tilbakeblikk

Jeg fikk mitt første teleskop da jeg var seks år, et newtonteleskop med bare åtte centimeter diameter hovedspeil. Etter som årene gikk ble mine teleskoper stadig større og bedre. Da jeg var nitten, jobbet jeg deltid ved SFA universitets observatorium i Texas. Hovedinstrumentet var et 46 centimeter Cassegrain-teleskop. NASA brukte dette instrumentet tidlig på 1960-tallet til infrarød kartlegging av støvlagene på månen. Resultatene av disse undersøkelsene ble brukt til å bestemme landingsplasser til fremtidige Apollo-landingsfartøy.

 

I mange år jobbet jeg med planer om å bygge et Cassegrain-teleskop som var enda større enn universitetets instrument, altså større enn 46 centimeter diameter. Denne drømmen ser ut til å bli oppfylt meget snart. Da blir det 62 centimeter diameter, altså 6006 ganger så stort overflateareal som mitt første teleskop :-D