· 

Aluminiumsrull

Aluminumsrull
Aluminiumsrull, en millimeter tykk. Festet til grunnmuren med betongplugger danner aluminium en tetning mellom rotasjonsringene.

For å redusere trekk og fuktighet mens kuppelen er lukket anbefaler ScopeDomes konstruksjonsmanual å montere en ring av galvanisert stål under nedre rotasjonsringen. Dette stenger gapet mellom kronen og kragen. Det danner en horisontal barriere som lukker åpningen mellom øvre og nedre rotasjonsringene.

 

En bekjent som har bygget en firemeters ScopeDome i Frankrike foreslo et enklere alternativ som er mye enklere enn å skjære ut et annulus i metal. En kan isteden bruke en elleve meter lang strimmel av metal eller annet vanntett materiale for å lage en vertikal barriere under kuppelens krage. Dette kan installeres etter at kuppelen er ferdig bygget.

 

Jeg klarte å skaffe en rull med aluminiumsavkapp som er en millimeter tykk og 25 centimeter bred. Dette danner en meget effektiv tetning mellom rotasjonsringene.

Tverssnitt av kuppelens krage
Aluminiumsrull som fungerer som tetning mellom rotasjonsringene.

Tegningen viser hvordan aluminiumsrullen er festet slik at det nesten tar bort i øvre rotasjonsringen. Forutsatt at kronens (grunnmurens) ytre diameter er det samme eller litt større enn rotasjonsringens diameter, så vil metallplaten danne en god tetning.

 

Den indre kragen er ikke vist i denne illustrasjonen. Den indre kragen danner enda en tetning mot været. Med både den ytre og indre tetningen på plass er en fire meters ScopeDome meget værtett.

Four meter ScopeDome
Foto av kuppelkragen (blå glassfiber) og aluminiumsrull. Aluminiumsrullen er festet midlertidig til grunnmuren med jekkestropper, og justert slik at det ikke gnir bort i øvre rotasjonsringen. Så bores hull til betongplugger.

 

Bildet til høyre viser aluminiumsrullen festet midlertidig med jekkestropper. Dette holder rullen på plass slik at den kan finjusteres loddrett for å lukke åpningen mellom øvre og nedre rotasjonsringen. Det bør være en til to millimeter klarering mellom aluminiumsrullen og øvre rotasjonsringen for at sistnevnte kan rotere fritt.


Etter at aluminiumsrullen er ferdig justert kan den festes permanent med betongplugger.