· 

Merkurpassasjen

Merkurpassasjen
Merkurpassasjen 9.mai 2016, kl 16.24. Klikk for å forstørre, så klikk igjen for å se full oppløsning.

Flere forsøk de siste dagene viste seg at en rull med solfiltermateriale som jeg har hatt siden solformørkelsen i 1999, var uegnet til høy-oppløselig fotografi. Thousand Oaks Optical sin Type 2+ filter derimot var meget godt egnet. Problemet var det at jeg hadde kun et 90 mm-diameter Thousand Oaks Type 2+  filter, tilpasset en Meade ETX 90. Da måtte jeg dessverre redusere aperturen på refraktoren fra 120 mm til 90 millimeter. Det ble likevel en oppløsningsgevinst, da reduksjon i diameter var langt mindre oppløsningsreduserende enn å bruke en full-diameter solfilter som ikke var av optisk kvalitet.

For å tilpasse filteret lagde jeg en anordning av kryssfiner og skumplast, trygt forseglet med duct tape.

 

 

 

Merkur passerer sør for to solflekkgrupper, kl 16.24 9.mai 2016.

 

Filter: Thousand Oaks Optical Type 2+

Optikk: Skywatcher Esprit ED 120 mm (redusert til 90 mm) + TeleVue Powermate 4x

Kamera: SkyNyx 2.2

Fotostabling og prosessering: AviStack2