· 

Effelsberg 100 meter radioteleskop

Effelsberg radio telescope
Radioteleskop Effelsberg var verdens største styrbare enkelttallerken-radioteleskop da det ble ferdigstilt i 1972. Denne rekorden varte i tretti år.

Blant verdens største

Effelbergs 100-m radioteleskop er det nest-største styrbare enkelttallerkenradioteleskop i verden. Teleskopet ligger nær Bad Münstereifel i Nordrhein-Westfalen, og tilhører Max-Planck-Institut für Radioastronomie i Bonn. Etter sin innvielse i 1972 var Effelsberg det største teleskop av sitt slag i verden fram til Green Bank Telescope i West Virginia ble bygget opp igjen i 2002 med 100 x 110 meter tallerken. Effelsberg og Green Bank har samme oppløsningsevne ved en gitt bølgelengde fordi begge har 100 meter diameter sirkulær apertur.

 

Effelsbergs hovedreflektor

  • diameter: 100 m
  • overflatefeil median: 0,5 mm.
  • brennvidde: 30 m
  • sagitta: 20,83 m
  • areal: 9090 kvm, apertur: 7850 kvm

Gregory

Effelsberg bygger på en symmetrisk* Gregory** konfigurasjon. Hovedreflektoren er en paraboloide med en brennvidde på 30 meter. Sekundærreflektoren er konkav ellipsoide med diameter på 6,5 meter. Sekundærreflektoren ligger 32 meter fra den primære reflektoren, altså to meter bak (på himmelsiden av) primært brennpunkt.

 

Bølgelengde

Det er plass til ni mottakere på primært og sekundært brennpunkt som detekterer bølgelengder fra 90 cm (300 MHz) til 3.5 mm (90 GHz).


* Green Bank radioteleskopet har en asymmetrisk design. Fordelen er at sekundærreflektor og støtteanordning kaster ikke skygge på hovedreflektor.

** Om sekundærreflektoren er konkav eller konveks bestemmer om systemet er Gregory (konkav) eller Cassegrain (konveks). Felles for begge typer er plasseringen av sekundærreflektorens to brennpunkter, som må falle nøyaktig sammen med systemets primært og sekundært brennpunkt.