Stjernehop Melotte 15

Melotte 15
Den unge stjernehopen Melotte 15 ble dannet av hydrogen, helium og tyngre grunnstoffer i Hjertetåken.

Som de fleste lysende gasståker er Hjertetåken oppblåst som en boble av unge stjerner som tåken selv har gitt opphav til.

 

Intens ultrafiolett stråling fra de unge kjempestjernene ioniserer gassene (får dem til å sende ut lysstråler). Disse er hovedsakelig hydrogen, men også oksygen (blått på fotoet) og svovel (rødt), i tillegg til alle de øvrige grunnstoffene som ble fusjonert i flere generasjoner av stjerner som anriket gasskyen med grunnstoffer tyngre enn hydrogen og helium.

 

Intens stråling fra stjernehopen Melotte 15 (til venstre for bildets sentrum) eroderer fram strukturer i tåken som ser ut som kjegler og faner. Disse unge stjernene, og følgelig strukturene i tåken, ble dannet for bare 1,5 millioner år siden.

 

Dato: 6.januar 2018 og 16 desember 2017, Rennesøy, Rogaland

Teleskop: Skywatcher Esprit ED 120 mm f/7 apokromat, montering: ASA DDM160

kamera: Apogee U16M, CCD-temperatur -30 C, eksponering: Ha, OIII, SII 180/100/80 min